ua en ru

"Газпром" побоюється, що в ПСГ України не вистачить газу для транзиту в Європу

ВАТ "Газпром" оцінює ситуацію з транзитом газу через Україну в Європу як "серйозну", побоюючись, що газу в підземних сховищах (ПСГ) в Україні може не вистачити для виконання експортних зобов'язань перед покупцями російського палива. Про це сьогодні заявив заступник голови правління концерну Віталій Маркелов, повідомляє Reuters.

"Сьогодні українські колеги почали відбір газу з ПСГ, коли зимовий період ще не настав. При таких темпах відбору до початку похолодання в ПСГ України може залишитися близько 14 млрд куб. м газу. Це катастрофа", - сказав Маркелов.

За оцінкою "Газпрому", для безперебійного транзиту в ПСГ треба було закачати 21,5 млрд куб. м газу, тоді як зараз закачано 17,6 млрд куб. м.

"В таких умовах транзит газу з Росії в зимових умовах неможливий через те, що газу в підземних сховищах не вистачить для компенсації відбору споживачами України", - вважає Маркелов.

"Подача газу в Європу через Україну на сході й для споживачів України відбирається транзитний газ, підкреслюю - транзитний газ, з відшкодуванням з підземних сховищ, які розташовані на заході України", - повідомив Маркелов.

При цьому він зазначив, що споживачі в Європі стурбовані ситуацією, що склалася.

"Всі розуміють ризики. Ситуація серйозна. Ми готові шукати компроміси і сподіваємося, що знайдемо рішення", - заявив він.

Раніше повідомлялося, що "Нафтогаз України" заборгував "Газпрому" за паливо 1,3 млрд дол. і минулого тижня відмовився від імпорту газу з Росії.