ua en ru

Керівники "Газпрому" і "Нафтогазу" обговорили питання безперебійного транзиту газу в Європу взимку

Голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер і голова НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін обговорили сьогодні в Москві питання погашення накопиченої заборгованості за поставлений газ. Про це повідомила прес-служба "Газпрому". Сторони також обговорили виконання "Нафтогазом" необхідних умов для безперебійного транзиту російського газу до Європи в майбутній зимовий період.

Борг України "Газпрому" за газ на сьогоднішній день складає більше 1,3 млрд дол. Про це повідомив заступник голови правління "Газпрому" Андрій Круглов в ході телефонної конференції.

Як зазначив керівник департаменту "Газпрому" Павло Одеров, Україна повинна за серпневі і жовтневі поставки.

"З серпня та жовтня є борг, який не погашений", - уточнив він.

При цьому відбір газу Україною в листопаді впав. Одеров висловив побоювання, що у цьому зв'язку Україна може використовувати газ з ПСГ для забезпечення внутрішніх потреб, в результаті чого можуть виникнути проблеми із забезпеченням транзиту. За його словами, ці проблеми нікому не потрібні, тому переговори щодо ситуації тривають і розглядається питання надання розстрочок платежів.

13 листопада 2013 р. міністр енергетики України Едуард Ставицький повідомив, що "Нафтогаз України" вже закупив у 2013 р. у "Газпрому" 18 млрд куб. м газу, згідно з річним планом, і більше в цьому році купувати газ у російської монополії не збирається.